Kirja-arvostelut

 ELÄMÄNTARINA LEHTI

 Leena Auranen, Kihlasilkki.
AuraNET Tmi 2011.

 Kihlasilkki on Leena Aurasen kolmas kirja.
 
Kaksi aiempaa ovat akuuttiin leukemiaan sairastuneen päiväkirja ja Lasit tulevat huomenna (2004)

ja leukemiahoitoja sekä niistä selviytymistä kuvaava Kolme  hyvää vuotta (2007).

"Löysin rakkaan Esteritätini jäämistöstä nipun kirjeitä vuosilta 1941-1946", Auranen kertoo alkusanoissaan. Kihlasilkki on historiallinen teos, kirjelöydön sitomaa fiktiota. Lukemista on muillekin kuin suvulle ja lähipiirille.

Teksti on selkeää, etenevää. Loppua kohden syvätaso laajenee, teosta lukee kuin romaania: tiilitehdas, ja etenkin sen konkurssi, limittää tekstin nykyaikaan. Talouden vääjäämätön alamäki avaa näkymää lukijan mielikuvitukselle.

Kolmen sukupolven läpi kestävä aihe on Emman tarina, kahden lapsen yksinhuoltajuus. Emma suhtautuu kaikkeen pienellä varauksella, salaisuudet kulkevat mukana. Poikalapsi, sitkeä Lauri, sairasti lapsena, hakeutui maatalousneuvoja Niemiseksi Hiitolaan, nai rikkaamman Evan, lähti sotaan niin vapaaehtoisesti kuin sotaan voi lähteä, toimi rinta­malla kirjurina, palasi muuttuneena miehenä, hoiti hyvin toimensa, lapsiakin, ja perusti vielä yrityksen, Ei ihan tarpeeksi hyvä on kirjan kestävä teema.

Eva viljelee porkkanaa, liittyy Lotta Svärd -yhdistykseen, kasvimaalla menevät illat sitten, kun päivät tehtaalla. Eva hoitaa lapsia, toipuu Leila-Kaarinan syntymästä jo kepin kanssa, joustaa suhteet lähei­siin niin hyviksi, että rakkaus kestää, perheen hajoa­miseen ei löydy tarpeeksi pahaa.

Oma tehtävänsä on kodin esineillä, jotka kulkevat mukana useissa muutoissa.

Lauri ei voi välttyä sodan kauheuksilta, niitä Leena Auranen ei pitkälti pysähdy kuvaamaan, ja kukapa niitä rakkailleen, jotka odottavat vain sodan loppumista ja rakkaan paluuta, kuvailisi enempää kuin on pakko. "- - Viisi vuotta sitten, kun Lauri lähti sotaan, jäi kotiin vain nuori vaimo. Nyt kotona odot­tavat jo lapset, Jaakko ja Leena --:"

Pieniä kauneusvirheitä Kihlasilkissä on muutamia. Ne antavat tunteen, että vielä olisi voinut tekstiä editoida. "Matkailu avartaa" on vähän humoristinen otsikko, sen alla kuvataan lapsen karkumatkaa, joka onneksi päättyy lyhyeen. Toisaalta otsikosta saa ironista kontrastia, jos lapsen näkökulmasta yrittää ajatella kirjan monia muita matkoja.

Leena Auranen rajoittaa hyvin, siihen on tyytyminen. Muistot tulevat "liiankin kanssa", kun lähestytään nykyaikaa. Tekijä on henkilöilleen lempeä. Aika on syönyt reiän silkkiin, tapahtumat on nivottu niin, ettei sotien jälkeen syntynytkään lukija kyllästy.

Eija Mämmi


Kirja-arvostelu Uusi Tie Lehdessä toukokuu 2012-05-17

Emma-mummon nuoruuden rakkauden muisto, musta kihlasilkki on salaperäinen ja taiten säilytetty

liina piirongin laatikossa. Se ja tädin jäämistöstä löytyneet kirjeet ovat innoittaneet Leena Aurasen kirjoittamaan oman sukunsa tarinan. Kolmen sukupolven elämä tulee elävästi esiin Aurasen tekstissä. Pohjana ovat tosiasiat, joihin Auranen on sopivasti lisännyt fiktiota. Näin tarina saa elävyyttä ja jännittävyyttä. Kihlasilkin salaisuuskin säilyy viime metreille asti, mikä luo sopivasti draamaa ja pitää lukijan mielenkiinnon yllä.

Emma-mummo oli poikkeuksellisen sitkeä nainen, sillä yksinhuoltajana hän kasvatti kaksi lastaan niukoissa olosuhteissa kokien myös sota-ajan.

Aurasen kerrontaan voi moni suomalainen suku samaistua. On karjalaisten evakkoon lähteminen, hämäläisen anopin ja paremmista oloista kotoisin olevan karjalaisen miniän suhteet. On nuoren miehen oman uran etsintää. Isän seikkailuista saa koko perhe kärsiä, kun tämä vaihtaa turvatun toimeentulon oman tiilitehtaan perustamiseen. Hanke epäonnistuu ja koettelee pariskunnan välistä rakkautta. Kaikesta huolimatta sitkeä vaimo on päättänyt selvitä, ja perhe saa uuden alun.

Vaikuttavia ja aidoimpia ovat Leena Aurasen omasta lapsuudestaan kertomat kokemukset vaikkapa pienen tytön yksinäisestä koulumatkasta tai rakkaan vasikan teurastuksesta häitä varten. Lapsen mieli ja tunne välittyvät lukijalle riipaisevina. 

VUOKKO VÄNSKÄ

 

Created: 08.11.2011 Updated: 18.07.2012