4. Tyhjä päivä


On maanantaiaamu, edessä on tyhjä päivä. Kalenterissa ei ole merkintöjä. Kannattaako nousta sängystä.
Kannattaa nousta täyttämään tyhjää kalenteria. Ulkona sataa räntää, ilma on lämmin, taivas harmaa. Samaa harmaata on ollut syksystä asti, joku harva auringon pilkahdus välissä.

Nautin puolison valmistaman aamupalan. Luemme aamun sanan ja pidämme rukouksen. Kello lähentelee jo kymmentä. Istun vielä vähän topatuolissani ja luen muutaman luvun Korinttolaiskirjeestä. Sen jälkeen on vuorossa banaanitauko.
Tauon jälkeen otan pikkuimurin ja imuroin eteisen lattialta pikkukivet ja ruokapöydän alta leivänmurut. Ymmärrän, että eteiseen tulee näin talviaikaan pieniä kiviä, mutta miksi pöydän alle kertyy niin paljon muruja.

Tuleekin jo ruuan laittamisen aika. Teen salaatin kotimaisesta kiinankaalista ja ananaksesta, lämmitän Kokkikartanon valmista kinkku-kiusausta. Höystän kiusausta ripauksella homejuustoa. Jälkiruuaksi on eilistä marjahyytelöä.
Puoliso jää siistimään keittiön ja minä menen päiväunille. Puoliso tulee viereen, siinä me nukumme käsi kädessä. Herään siihen, kun puoliso yrittää varovasti irrottautua otteestani. Nousen ylös ja menen hetkeksi tekemään Kotilieden ristikkoa. Lehden juttuja en enää jaksa lukea, mutta iso ristikko on mahtava. Kaksi, kolme päivää menee, että saan sen valmiiksi.

Pikapuoliin on kotimaisen elokuvan aika. On mukava katsoa vanhoja suomalaisia elokuvia. Niissä pysyy juonessa mukana, vaikka nukahtaisi välillä. Tänään en nukahtanut. Elokuvan loputtua puoliso tarjoaa keittämänsä päiväkahvin.
Kahvin jälkeen lähdemme lenkille. Keli on märkä, onneksi ei enää liukas. Kierrämme tutun hautausmaalenkin, eli pyyhkäisemme ohi Lepolan hautausmaan portin. Loppumatkalla alkaa sataa silkkaa vettä. Tiivistämme askeleita ja tulemme kotiin toppatakit kosteina.

Soitan muutaman puhelun ystäville ja niin onkin iltapalan aika. Sen valmistaa tietenkin puoliso. Saattaa olla, että se on muhkea nakkisämpylä.
Tänään on sähkö halpaa, joten päätämme lämmittää saunan ja pestä koneellisen pyykkiä.
Saunan jälkeen ei enää ole muuta tehtävää kuin katsoa uutiset telkkarista.

Tyhjä päivä tulee iltaan ja kalenteri on edelleen tyhjä.
 

Paluu

 


Webmaster