15. Juhannuksen viettoon


 

Viikko tätä, ehkä viimeistä, lomamatkaa on vierähtänyt yllättävän nopeasti Vuokatin vaaramaisemissa. Olemme olleet lähes koko ajan sadepilven alla, keskimäärin joka kolmas päivä on ollut poutaa. Sään nopeista vaihteluista huolimatta olemme viettäneet mukavia päiviä, saunoen, leväten, liikkuen, kirjoitellen ja ystäviä tavaten.

 Huomenna on juhannusaatto ja sääennuste lupaa helteitä tulevaksi. Siis toinen ääripää. Tässä iässä sadepäivä on melkein parempi, kuin hellepäivä. Viime kesän helleviikot olivat jo riittävän tukalia.

Huomisesta alkaa reissun hengellinen osuus, eli juhannusjuhla Vuokatinrannassa. Paikka on Suomen Raamattuopiston kurssikeskus. Tuntuu hyvältä ajatella, että kahteen päivään ei tarvitse miettiä ruoka-asioita, sen kun kävelee valmiiseen pöytään. Vaunuelämässä on ruokahuolto hiukkasen hankalampaa kuin kotioloissa. Tosin tällä reissulla söimme vasta tänään viimeiset kotoa tuodut eväät. Oli tosi suuri helpotus, kun olin valmistanut ruokia valmiiksi pakkaseen ja vaunussa on pakastin.

Juhannusjuhlissa on hyvän ruuan lisäksi tarjolla paljon hengellistä ruokaa. Istumme ja kuuntelemme unohtaen kaiken saman tien. Ihmeellistä on, että tilanteissa, joissa kuunnellaan paljon sanaa, tuntuu kaikki karkaavan taivaan tuuliin. Myöhemmin, pitkienkin aikojen jälkeen, saattaa tulla mieleen useita asioita kuullusta. Uskon, että Jumala itse antaa tarpeellisen sanan jäädä muistiin.

Muistista nousee vuosikymmenten takaiset juhannusseurat Vuokatinvaaralla. Paikallisen pastorin puheesta on edelleen jotain mielessä. Hän oli tullut suoraan rippileiriltä seuroihin ja kertoili katselleensa sadepäivänä, kun muurahaiset joutuivat vaaraan veden tekemissä puroissa. Niitä hän oli sitten pelastanut hukkumasta. Varmaan siinä puheessa oli Jumalan Sanaakin, minä vain murehdin, mitä rippikoululaiset tekivät sillä aikaa.

Äsken rullasimme etukatoksen paikalleen, kokosimme pihapöydän ja tuolit omaan säilytyspaikkaansa parivuoteemme alle ja pihamaton auton perään. Aamulla hoidetaan vesijohtoasiat, viedään likavedet pois ja tuodaan puhdas vesi tilalle. Sitten kassan kautta liikkeelle.
Matka Vuokatinrantaan ei ole pitkä, tarkalleen 2,1 km. Siellä koti rakennetaan taas paikalleen orvokkiamppelia myöten.

Herra itse siunatkoon koko Suomen juhannusjuhlan…

 

Leena Auranen

Paluu

 


Webmaster