11. Seurustelusauna


 

Karavaanielämässä saunotaan yleensä joka ilta. Näillä ns. omilla alueilla sauna kuuluu hintaan. Muilla leirintäalueilla voi saunoa tilaamalla sen erikseen. Joensuun Linnunlahdessa oli käytäntönä kaikille ilmainen aamu- ja iltasauna. Puolitoista tuntia kylpemisaikaa sekä miehille että naisille.
Ensimmäinen kokemus oli se, että ovi oli lukossa, oli unohdettu laittaa sauna päälle. Asia korjaantui odotellessa.
Toisena päivänä pääsin saunomaan belgialaisen rouvan kanssa kahdestaan. Löylyssä istuessamme kuulimme miesten puhetta heidän puoleltaan. Rouva ihmetteli, miksi näin, kun heidän kotimaassaan kaikki saunovat yhtä aikaa. En osannut vastata tuohon kysymykseen.
Lähtöpäivän aamuna päätimme vielä pistäytyä saunassa. Puoliso meni miesten puolelle, minä naisten, muita kylpijöitä ei tullut. Niinpä saunoimme kumpikin omassa saunassamme, yksin. Puoliso heitti kiukaalleen löylyä, minä omalleni. Vähän koputeltiin seinään puolin ja toisin, lopuksi puhuttiinkin jotain seinän läpi. Oli orpo kokemus.

Viime talvena aloimme kaupunkikodissamme harrastaa saunomista monta kertaa viikossa. Koronan takia kotoa poistuminen oli vähäistä, aikaa tuntui olevan liian kanssa. Tähän tilanteeseen toi seurustelusauna iloa elämään. Saunan lauteilla keskustelua ei ollut ulkoistettu Ylelle, me juttelimme ihan itse.

Tultuamme Kattivankkuriin varasimme saunavuoron ja sanoin, että pitää olla seurustelusaunan lämpötila. Sopiva lämpö, että jaksaa istua pidempäänkin löylyssä. Tuostapa syntyi hauskaa koko alueelle, kukaan ei ollut aiemmin varannut seurustelusaunaa. Sehän on ihan arkinen juttu. Sauna on ainoa paikka, mihin ei voi tuoda minkäänlaisia digitaalisia laitteita.

Saunotaan ja seurustellaan edelleen…

  Leena Auranen

Paluu

 

 


Webmaster