PYHÄ EHTOOLLINEN
 

Oli tullut torstai, juutalaisten pääsiäisjuhlan aaton aatto. Tapana oli, että vasta aattoiltana perheissä syötiin säädösten mukainen pääsiäisateria. Jeesus tiesi, ettei hänellä enää silloin olisi tilaisuutta tämän juhla-aterian nauttimiseen. Siksi hän tavallisuudesta poiketen halusi sen valmistettavaksi päivää aikaisemmin.


Jeesus sanoi oppilailleen Pietarille ja Johannekselle:
- Menkää ja valmistakaa meille pääsiäislammas syödäksemme!
Opetuslapset kysyivät:
- Missä haluat meidän syövän sen?
Jeesus neuvoi silloin heille, miten he löytäisivät sopivan paikan, ja käski heidän sanoa talon isännälle: Opettaja sanoo:
- Aikani on lähellä. Missä on vierashuone, jossa voin syödä pääsiäislampaan opetuslasteni kanssa?                                                           Matt. 26: 1-16


Opetuslapset menettelivät, niin kuin Jeesus oli neuvonut. Heille osoitettiin suuri yläkerran huone, ja sinne he kattoivat pääsiäisaterian. Illan tullen Jeesus saapui muiden opetuslasten kanssa, ja kaikki asettuivat pöytään. Jeesus siunasi ruoan ja sanoi opetuslapsilleen:
- Olen halunnut syödä pääsiäislammasta kanssanne ennen kuin kärsimykseni alkavat. Sanon teille: Tämän aterian jälkeen en syö pääsiäislammasta enkä maista viiniä ennen kuin Jumalan valtakunta tulee.

JA HÄN OTTI LEIVÄN, SIUNASI, MURSI JA ANTOI OPETUSLAPSILLENSA JA SANOI: OTTAKAA JA SYÖKÄÄ; TÄMÄ ON MINUN RUUMIINI, JOKA TEIDÄN EDESTÄNNE ANNETAAN. SE TEHKÄÄ MINUN MUISTOKSENI.
SAMOIN KÄN OTTI MYÖS MALJAN, KIITTI JA ANTOI OPETUSLAPSILLENSA JA SANOI: OTTAKAA JA JUOKAA TÄSTÄ KAIKKI;
TÄMÄ MALJA ON UUSI LIITTO MINUN VERESSÄNI, JOKA TEIDÄN EDESTÄNNE VUODATETAAN SYNTIEN ANTEEKSIANTAMISEKSI. NIIN USEIN KUIN TE SIITÄ JUOTTE, TEHKÄÄ SE MINUN MUISTOKSENI.
 

Ehtoollisen lahjasta ks. Kristinoppi 64.

USKONTOKIRJANI MARTTI SIMOJOKI - JAAKKO HAAVIO - VILHO MYRSKY

 *