EMMAUKSEN TIELLÄ
JUMALAN AJATUKSET JA IHMISAJATUKSET

(Henkilöt: kertoja, Jeesus, Kleopas ja toinen opetuslapsi.)
Jeesus piti vanhan testamentin saarnan epäileville opetuslapsille.

Ukkikin olisi halunnut olla tällä raamattutunnilla

 


 Kertoja: Illansuussa samana päivänä, jolloin Jeesus nousi kuolleista, oli kaksi opetuslasta käyden matkalla Emmaus-nimiseen kylään, joka oli noin yhdentoista kilometrin päässä Jerusalemista. He puhelivat kulkiessaan kaikesta siitä, mitä äskettäin oli tapahtunut. Matkalla Jeesus liittyi heidän seuraansa, mutta he eivät tunteneet häntä, vaikka hän ryhtyi keskustelemaan heidän kanssaan.

Jeesus: Mitä te siinä kävellessänne puhelitte keskenänne?

Kertoja: Opetuslapset pysähtyivät surullisina puhumaan siitä, mikä heidän sydäntään painoi.
Kleopas: Oletko sinä muukalainen, koska et tiedä,mitä Jerusalemissa näinä päivinä on tapahtunut?
Jeesus: Mitä tarkoitat?
Kleopas: Sitä, mitä tapahtui Jeesukselle, Nasaretilaiselle, joka oli profeetta, voimallinen teossa ja sanassa Jumalan ja kaikkien ihmisten edessä. Ylipappimme ja kansamme johtajat luovuttivat hänet tuomittavaksi, ja hänet ristiinnaulittiin!
Toinen opetuslapsi: Me toivoimme, että hän olisi lunastanut Israelin. On jo kolmas päivä siitä, kun hänet ristiinnaulittiin. Ja nyt ovat muutamat naiset saattaneet meidät kaikki hämmennyksiin. He kävivät tänä aamuna haudalla ja huomasivat, ettei Jeesuksen ruumis ollutkaan siellä!
Kleopas: Naiset kertoivat lisäksi, että he olivat nähneet enkelin. Ja kun muutamat meidän joukostamme myöhemmin kävivät haudalla, he huomasivat naisten puhuneen totta. Hauta oli tyhjä!
Jeesus: Oi teitä, kuinka ymmärtämättömiä olette ja miten hitaita uskomaan kaikkea sitä, minkä profeetat ovat puhuneet! Eikö Kristuksen pitänytkin kärsiä ja sitten mennä kirkkauteensa
Kertoja: Ja hän alkoi Mooseksesta ja profeetoista ja selitti heille kaiken, mitä Kristuksesta oli ennustettu. Miehet kuuntelivat vaieten. Puhellessaan he olivat lähteneet jälleen kävelemään ja lähestyivät nyt Emmauksen kylää. Jeesus oli aikovinaan jatkaa matkaa, mutta opetuslapset eivät sitä sallineet.
Kleopas: Jää meidän luoksemme, sillä ilta joutuu ja päivä on laskemassa!
Kertoja: Jeesus jäikin heidän seuraansa ja meni heidän kanssaan majapaikkaan, jossa heille valmistettiin illallinen. Kun he olivat asettuneet aterialle, hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi heille. Silloin opetuslasten silmät aukenivat.
He tunsivat Jeesuksen! Mutta hän hävisi heidän näkyvistään.

Kleopas: Se oli Herra! Eikö sydämemme syttynytkiri hehkumaan, kun hän puhui meille ja selitti kirjoituksia! Miksi emme häntä heti tunteneet?
Toinen opetuslapsi: Se oli Jeesus! Hän on noussut kuolleista! Mennään nyt kiireesti Jerusalemiin kertomaan kaikille, että hän elää, hän elää!
Kertoja: Kleopas riensi nyt toverinsa kanssa kertomaan toisille opetuslapsille kaikista heidän kokemuksistaan. Näilläkin oli sama uutinen heille kerrottavana:
-- Totisesti Herra on noussut ylös!
Luuk. 24: 13-35
 

SISÄLLYSLUETTELO

Jos mielelläsi kannat ristisi, niin sekin kantaa sinua ja johtaa päämäärääsi. Tuomas Kempiläinen

USKONTOKIRJANI MARTTI SIMOJOKI - JAAKKO HAAVIO - VILHO MYRSKY

 *