ETUSIVU OHJELMA AIHEET HISTORIA
 

Simeon - lupauksen varassa

»Herra, nyt sinä lasket palvelijasi rauhaan menemään sanasi mukaan, sillä minun silmäni ovat nähneet sinun autuutesi, jonka sinä olet valmistanut kaikkien kansojen nähdä.» Tämän kauniin uskontunnustuksen lausuja on vain kerran Uudessa testamentissa mainittu Simeon

Nimi Simeon tarkoittaa rukouksen kuulemista ja kuvaakin hyvin nimen haltijan persoonaa. Luukas mainitsee Simeonin hurskaaksi ja jumaliseksi mieheksi, eli hän kuului siihen hiljaiseen kansanosaan, joka odotti Messiaan tuloa. Simeonia pidetään tavallisesti vanhuksena, vaikka Raamattu ei kerrokaan mitään hänen iästään, kun hän saapui temppeliin katsomaan Jeesus-lasta (Luuk 2). Hän oli jo aikaisemmin saanut sisimpäänsä taivaallisen viestin siitä, ettei kuolisi ennen kuin näkisi maailman Vapahtajan. Henki ohjasi hänet temppeliin sitten juuri oikeana päivänä. Siunatessaan Joosefia ja Mariaa Simeon lausuu puhuttelevan profetian Jeesuksen tulevasta vaikutuksesta maailmassa, ja Mariakin sai kuulla henkilökohtaisen viestin äitiä odottavista taisteluista.

Tämä Simeonin lyhyt esiintyminen Uuden testamentin lehdillä nostaa esiin useitakin arvokkaita hengellisiä näköaloja. Simeon oli Vanhaa testamenttia lukiessaan vakuuttunut Messiaan tulemisesta ja oli saanut sitten erityisilmoituksen Messiaan näkemisestä. Ehkäpä tämä tapahtui, jotta Joosef ja Maria olisivat valmiit etukäteen niihin ahdistuksiin, joita he joutuivat elämään läpi. Mariahan oli joutuva kokemaan, miten Israelin uskonnollinen johto hylkää Messiaan.

Omin silmin Simeon näki tuossa pienessä lapsessa tavattoman suurta. Monet juutalaiset eivät puolestaan nähneet Jeesuksen suuruutta edes silloin, kun hän julisti evankeliumia, teki ihmeitä, ja synnittömällä olemuksellaan poikkesi kaikista muista aikalaisistaan. »Usko ei ole joka miehen», huomautti apostoli Paavali. Koskaan eivät kaikki tule uskomaan, vaikka se olisi mahdollista kaikille. Ilman Pyhää Henkeä eivät ihmeetkään herätä uskoa, tuota Jumalan suurta lahjaa meille.

Raamattu ei kerro, kuinka kauan Simeon sai odottaa lupauksen täyttymistä. Ilmeisestikään hän ei milloinkaan epäillyt sen toteutumista. Lupaus oli hänelle odotusaikana sielun sisäinen valo, toivon ja turvan lähde. Simeonista kannattaa meidän muidenkin odottavien ottaa esikuva, vaikkemme olisi saaneetkaan välitöntä viestiä sisimpäämme. Onhan meille kaikille jollakin tavalla tuttua lupausten täyttymisen odotus. Et ole saanut vastausta rukouksiisi, vaikka kauan olet pyydellyt. Mitään ei näytä muuttuneen sinussa itsessäsi tai toisissa, vaikka Jumala lupaa sanassaan toimia. »Odota Herraa», sanoo psalminkirjoittajakin. Hän puhuttelee omaa sieluaan, rohkaisee itseään. Kun vain jaksamme pitää kiinni Jumalan sanasta, oma hengellinen elämämme syvenee ja uskomme vahvistuu epäilyksistä huolimatta.

»Etsikää Herraa kirjasta ja lukekaa.» Tällaiset sanat löydämme Jesajan 35. luvusta. Jumalan etsiminen kirjasta eli Raamatun lukeminen niin, että koetamme sisäistää sen sanoman, on enemmän kuin ajanvietettä. Jumalan löytäminen Raamatun tapahtumien ja henkilökuvien keskeltä on vaikeampaa kuin saarnojen ja puheitten kuuleminen. Mieluummin haluaisimme kuulla Jumalan äänen välitöntä puhetta. Mutta sellainen hengellinen herkuttelu ei olisi terveellistä. Se kasvattaisi meissä hengellistä omahyväisyyttä. Se tekisi meistä huonoja lohduttajia murheellisille ja keveitä opastajia etsijöille. Emme osaisi myöskään rohkaista langennutta.

Sanasta on sielun elettävä. Mistäpä Simeonkaan olisi tiennyt odottaa Messiasta, ellei hän olisi kuullut tai lukenut kirjasta. Henki teki sitten sanan eläväksi. Eikö Jeesus itse sanonut: »Minun sanani ovat Henki ja elämä.» Joh. 6:63

Toivo Lemmetyisen kirjasta Raamatun miehet

 

------------------------------------- Iso Raamatun tietosanakirja ---------------------

Maan hiljaiset (nimitys on saatu Ps. 35:20:sta) olivat hurskaita juutalaisia, jotka eivät kuuluneet mihinkään erityiseen suuntaan.
He osallistuivat synagoogan ja temppelin jumalanpalveluksiin ja rukouksiin sekä panivat suurta painoa hartaudelle, rukoukselle ja Kirjoitusten lukemiselle kodeissa. He pitivät uskollisesti kiinni Herran lupauksista pyrkimättä uskonnollisen elämän johtaville paikoille. Näihin hiljaisiin hurskaisiin kuuluivat Jeesuksen ja Johannes Kastajan vanhemmat sekä vanha Simeon ja naisprofeetta Hanna. Luukkaan evankeliumin luvut 1 ja 2 valaisevat sattuvasti tätä elävää hurskautta, vrt. Joh. 1:47.
Myöhemmin »juutalaiseksi mystiikaksi» nimitetty suuntaus oli lähtöisin näistä piireistä. Uudempana aikana tunnetuin tämän hurskaussuunnan edustaja oli 1700-luvulla syntynyt ns. hasidilaisuus (hasidit).

Paluu alkuun Simeoniin
 

AuraNET

© AuraNET Päivitetty 20.12.2018