Paluu haastatteluihin
 

Kalajoen Iättähattu miestenpäivillä


Miestenpäivien puhuja Arto Auranen on syntyisin Kalajoelta.
 

Kalajoen kristillisellä opistolla ensi viikonvaihteessa vietettävillä miestenpäivillä esiintyy mm. piirijohtaja Arto Auranen Lappeenrannasta. Auranen on syntyisin kalajokisia, joten hän sanoo mielenkiinnolla odottavansa tuttujen ja kasvinkumppanien kohtaamista.

- Osallistuminen isäni entisen kotitalon paikalla olevaan Kalajoen kansanopiston järjestämään Miehen tiet miestenpäiviin panee sisäisen minuuteni myllerrykseen. On haastavaa puhua syntymäpaikkakunnalla, jossa juuret ovat ja ihmiset muistavat ehkä vain lättähattuna.

Mitä on ollut miehen tie minulla, joka menetti isänsä parhaina nuoruusvuosinaan ja mikä on suhde uuteen isähahmoon. joka oli nuoruuteni tanssikaveri. Miten suhtaudun omaan tieheni kasvaa näistä lähtökohdista - koulukiusauksenkin uhrina - tämän päivän vastuuta kantavaksi mieheksi, isäksi ja aviopuolisoksi, pohtii Auranen.

Nuoruusvuosiaan Kalajoella viisikymmenluvulla Arto Auranen muistelee näin: "Synnyin Kalajoella sodan jalkoihin. Olin tavallinen viisikymmenluvun nuori. Liikuin Kalajoen kahvila "Motin" ja taksi aseman välisessä maastossa kuten muutkin nuoret. Kun kuusitoista tuli mittariin oli aika siirtyä nuorisoseuran tanssiparketille. Isä neuvoi, että älä jää eteiseen, siellä ne kaikki paheet liikkuvat. Niin hän antoi minulle pääsylipun hinnan ja eikun tanssimaan. Erään ystäväni veli tuli Amerikasta ja toi mukanaan rockin kuviot. Se oli uutta Kalajoella ja tuskin pääkaupungissakaan vielä moni nakkeli tyttöä siihen malliin. Näitä kuvioita kävin oppimaan ja johan alkoi meininki nuorisoseuran parketilla.

Brylgreem oli tyttöjen mieleen ja taisi siinä Suavekin hiuksia muotouttaa. Hattu piti tuoda ulkomaan matkalta sellainen, jota ei muilla olut. Siitäkö lie nimitys lättähattu tullut. Myöhemmin äiti salaa poltti sen hatun. Ei ollut vanhempien mieleen tällainen muoti eikä tanssikaan. Nahkarotsia en saanut ja "ikäni mä muistan sen". Mopo, se oikea Tunturi, ilmestyi kuvioihin kuusikymmenluvun vaihteessa. Vuodet vierivät ja hatun muoto vaihtui. Tanssikin oli jo jäänyt, kun perhe ja ammatin huolet painoivat. Kalajoella käynnit
sattuivat kesäaikaan. Kun tapaa ja kuulee niistä entisistä muista Kalajoen lättähatuista, on heistä moni ammatissaan ja työssään menestynyt."

Auranen kertoo ajautumisestaan nykyiseen työhönsä näin: "Omalla kohdallani tie vei Kainuussa niin moneen toimintaan, että siitä tuli jo rasite itselle ja perheelle. Oli aika tutkia elämää vähän toiselta kantilta. Kalajoella koetut nuoruusvuodet, hengellinen perintö ja kasvatus kuitenkin antoivat suunnan sille etsinnalle. joka keski-ikään ehtineelle tuli eteen.
Evankeliumi Jeesuksen Kristuksen sovituksesta tavoitti entisen lättähatun. Tulin vanhanaikaisesta uskoon. Kuviot muuttuivat, haasteet vaihtuivat. Sain kutsun vakaasta opettajan virasta hengellisen järjestön toiminnanjohtajaksi Lappeenrantaan."

Arto Aurasen lisäksi ensi viikonloppuna Opistolla kuullaan monta muutakin miespuhujaa. mm. Matti J. Kurosta.

Kalajokilehti 20.1.2000 toimituksen mukailema teksti omasta jutustani.

 

copyright AuraNET /Kalajokilehti Päivitetty 24.10.2014