POISTU

PALUU

SAARNAT

PUHEET

JOSSAIN JULKAISTU

SAARNA 198       Jeesus on

Tutustu ja kommentoi

Paluu

 

Evankeliumi

[KR92: Joh. 16:7-11]

Mutta minä sanon teille totuuden: teille on hyödyksi, että minä menen pois. Ellen mene, ei Puolustaja voi tulla luoksenne. Mutta mentyäni pois minä lähetän hänet luoksenne, ja hän tulee ja paljastaa, että maailma on väärässä, hän paljastaa, mitä on synti, mitä vanhurskaus ja mitä tuomio. Synti on siinä, että ihmiset eivät usko minuun, vanhurskaus tulee julki siinä, että minä menen Isän luo ettekä te enää näe minua, ja tuomio on siinä, että tämän maailman ruhtinas on tuomittu.


 Etelä-Pohjanmaalla Lapuan Isoos talossa oli monta poikaa ja kaikille ei maata riittänyt. Mauno lähti Amerikkaan kultaa vuolemaan.

Suku auttoi matkaan ja oppinut ystävä Asseri hankki hänelle liput laivaan.

Matka kesti kauan ja eväät alkoivat loppua ja jo oli muutama leipä kannikka homeessakin. Koko ajan Mauno katseli, kun ihmiset menivät syömään hienoon ravintolaan. Nälkä vain paheni.

Lopuksi hän päätti uhrata matkakasastaan sen verran että viimeisenä iltana hän meni syömään.

Hovimestari tarkisti lipun ja ohjasi hänet seisovan pöydän luo. Mauno söi ja söi. Häntä seurasi kaksi tarjoilijaa hovimestarin lisäksi ja siksi Mauno ei oikein uskaltanut ottaa lisää. Pyytävät vielä lisähintaa.

 Kun tarjoilija tuli kysymään miltä maistui. Mauno röyhtäisi ja pyysi että saisi maksaa. Tarjoilija pyysi taas matkalippua nähtäväksi.

Lipussa lukee, että kaikki ateriat on maksettu koko matkan ajalta.

 Täsy kattaus!

Arvaat varmaan mitä Maunon ajatuksissa liikkui. Hän oli kärsinyt koko matkan ajan nälkää.

Tarjoilijan tajutessa tämän hän sanoi, että tulkaa huomenna ennen maihin laskua tänne samaan paikkaan, meillä on juhla-ateria Amerikkaan saapumisen kunniaksi, ja ota lippu mukaan.

 Onko monella ihmisellä Suomessa sama tilanne. Meillä on Jeesuksessa Kristuksessa täyskattaus ja vielä Taivaspaikka Juhlaillallinen odottamassa

Sinä tiedät, että Jeesus on ottanut kaiken synnin ja valmistanut meille täyden kattauksen ja taivaspaikan ja muun. Sinä sanot uskontunnustuksessa mm., että Jeesus astui ylös taivaisiin. ”minä menen pois” tarkoittaa sitä.

Sitä ennen hän sanoi opetuslapsille, että heille on hyödyksi, että Jeesus menee pois.

Jeesus oli ihan korvaamaton opetuslapsille. Ilman häntä he eivät tulisi toimeen, ei sitten millään. Riitelemään tässä joudutaan, kuka nyt johtaa porukkaa. Sitähän jo uskovat täällä maailmassa tekee kaiken aikaa.

 Opetuslapset eivät huomanneet ollenkaan, että mitä Jeesus lupasi tilalle.

Jeesus pani opetuslapset harjoittelemaan pettymyksen sietokykyä. Opetuslapset tuijottivat vain siihen kuten Maunokin, että miten omat eväät riittävät.

 Usein mekin olemme niin kiintyneet tähän omaan selviämiseen, että emme muista kenen nimiin meidät on kastettu ja missä meidän todellinen turvamme on. Kukaan ei minua ymmärrä kukaan ei auta eikä puolusta.

 Mistä toisesta puolustajasta se Jeesus nyt puhuikaan.

Ja mikä tämä puolustaja sitten on. Emme mekään saa kiinni siitä, kuka se ensimmäinen puolustaja on.

Jeesus näki, että opetuslasten olivat hämillään tästä ilmoituksesta, profetiasta.

 Siksi hän selvitti sitä jatkopuheissaan:

Joh.16:16. Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti.

 Tämä puolustaja on Totuuden Henki. Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä.

Nyt tuli paljon mietittävää.

Jeesus siis menee isän tykö eli astuu ylös taivaisiin.

Mitä hän siellä tekee.

Hän lupaa rukoilla omien opetuslastensa puolesta.

PH on täällä opetuslasten kanssa. Henki ei ole sidottu yhteen paikkaan. Jos Jeesus olisi jäänyt tänne, hän olisi ollut paikkaan sidoksissa.

Tärkeintä on, mitä Puolustaja, Pyhä Henki, tekee, hän on kanssamme ikuisesti.

Tärkeät ovat puolustajan ne kolme tehtävää, mitkä tekstissämme mainittiin.

Ensiksi Pyhällä Hengellä on kahdenlainen tehtävä, sekä maailmassa että uskovissa.

Hengellisen herätyksen tyypillinen piirre on, että Henki puhuu voimakkaasti sekä seurakunnalle että maailmalle, joka on pelastuksen tarpeessa.

Maailma on tietoinen synnistä, mutta se kieltäytyy tunnustamasta syntiään. Pyhä Henki vaikuttaa maailmassa sen järkyttävän tosiasian ymmärtämisen, että epäusko johtaa kadotukseen.

Jeesuksen ja hänen pelastuksensa torjuminen on ratkaiseva synti.

Kun ihminen torjuu Pyhän Hengen kosketuksen, joka näyttää heille heidän syntisyytensä, ihmiset eivät vai torju sen sanojaa, vaan he torjuvat sekä Jeesuksen ja Jumalan.

Sen takia heille Jeesus ei ole ON, vaan hän oli.

Kyllä tämä maailma hyväksyy, että Jeesus on ollut joskus, mutta että hän astui ylös taivaisiin ja elää ja ON.

 Synti on siinä, että ihminen ei usko Jeesukseen ja siihen, mitä hän on tehnyt ihmiskunnan puolesta.

Juuri se mikä vapauttaisi heidät synnin vallasta. Tämä on käsittämätöntä. Juuri sitä, mitä he eniten tarvitsevat he torjuvat.

Mauno tarvitsi ruokaa ja se oli hänellä, mutta hän ei osannut lukea lippuun merkittyä Täyskattaus.

 Nyt varmaan ihmettelet kolmen ihmisen käytöstä. Miksei ystävä, Asseri, joka osti hänelle lipun kertonut, että siihen kuuluu täyskattaus. (miksi kastepappi ei kerro mitä kaste merkitsee?)

Miksi laivan tarjoilija ja henkilökunta eivät kertonut, että lippuun kuuluu ateriat. Miksi sitä ei kukaan kertonut Maunolle.

 Sinä ystäväni olet ihan samassa veneessä. Jos sinä et kerro kastetuille ihmisille, että heillä on iankaikkinen elämä ja Jumalan puolelta täyskattaus.

Olet vastuussa lähimmäisestäsi.

 Tähän täyskattaukseen kuuluu se, että vaikka sinua ei olisi edes kastettu, niin Jeesuksen hankkima vanhurskaus eli Jumalalle kelpaavuus kuuluu kaikille.

Ehkä sinä tuomitset vain läheisesi, VAI? Naureskelet ja katselet kuten tarjoilija, miten Mauno selviää, ei kerrota vielä, että hänellä on täyskattaus.

 Todellinen vanhurskaus perustuu Jeesuksen lunastustyöhön. Jumala vaatii läheisyyteensä pyrkivältä vanhurskautta, jota syntisellä ei itsessään ole, mutta jonka saamme omaksemme uskomalla Jeesukseen.

Kun nyt Jumala on tehnyt meidät, jotka uskomme, vanhurskaiksi, meillä on Herramme Jeesuksen Kristuksen ansiosta rauha Jumalan kanssa.  (Room 5:1).

Tätä rauhaa ihmiset kaipaavat, ja sinulla uskovana on se tieto, miten rauhan saa. 


Saarnattu Imatra ja F5 iltapäivä LPR    21.03.2011
Aihe  Astui ylös taivaisiin

 

copyright AuraNET | Päivitetty 23.10.2021