Paluu

Keskimmäisen tyttäremme Annelin
Isän 60 vuotispäivillä
pitämä puhe Roomassa

Rakas Isäni ja hyvät omaiset,

Tämä on juhlapuhe. En ole koskaan ennen pitänyt juhlapuhetta enkä liiemmälti kuullutkaan niitä, että jos käy niin, ettei tätä juhlapuheeksi tunnistakaan, niin tulipa se nyt sanottua. Tällaiset laput osasin mukaani ottaa, kun katsoin mallia kummitädistäni Leilasta, joka piti juhlapuheen 60 vuotta täyttävälle enolleni.

No, mitäs minä sitten haluaisin juhlapuheessa minun 60 vuotta täyttävälle isälleni oikein puhua? No, voisin tietysti muistella… Minulla on tunnetusti huono muisti ja siinä kävisi kuitenkin niin, että kaikki muut alkaisivat huudella omia versioitaan, eikä tämä sitten ainakaan olisi juhlapuhe. Niinpä, psykologiatieteenalan edustajana ajattelin aloittaa luonnehdinnoista. Ja nyttemmin luonnontieteellisenä tutkijana minua kiinnostaa tietysti myös perinnöllisyys.

Tutkijan otteella olen tehnyt vähän taustatyötä tässä luonnehdinta asiassa. Kysyin kaikilta tyttäriltäsi kaksi sanaa sinusta. Ja mitä sanoi Kaikista vanhin? Hänen isänsä on toimelias ja kunnianhimoinen. No, mitäpä muuta voi sanoa kaksi omakotitaloa rakentaneesta kuudenkympin kynnyksellä uuden työprojektin aloittavasta miehestä?! Enkä ole kyllä kuullut meidän isän väsymystään koskaan valittavan.

No, mitä sanoo Kaikista keskimmäisin? Hänen isänsä on puolestaan tunteensa näyttävä tekniikan ihmelapsi. Meidän perheessä se on kyllä ollut isä, joka eniten tunteitansa näyttää, ja ihmelapsi aina ilahtuen ja paneutuen uusimpiin teknisiin laitteisiin. Niiden hankinnasta voi tietysti joskus tulla vaimolta kommentit…

Sitten on jäljellä Kaikista nuorin ja hänen isänsä on oikeudenmukainen perheen selkäranka. Joskus se oikeudenmukaisuus kolmen eriaikaan syntyneen tyttären välillä on ollut ihan liiallistakin. Me tytöt ollaan erilaisia ja eri tilanteissa, niin ei aina tarvitse olla samaa kaikille.

Näitä luonnehdintoja voisi tietysti jatkaa loputtomiin, mutta tällaisena aivotutkimuksen valtakautena minua kiinnostaa perinnöllisyys. Lapsuuden kokemukset tietysti määräävät myös sitä millaiseksi ihminen aikuisena muovautuu, mutta paljon tärkeämpää on verenperintö. Siispä tein jälleen taustatyötä ja kyselin tyttäriltäsi myös sitä, mitä he ajattelevat sinulta perineen.

No, Kaikista vanhin väittää perineensä terävän älyn… ja ilmeisesti myös suuret luulot itsestään! ;-) Tämän päivän shoppailureissulla hän halusi vielä lisätä perimälistaan hyvän suuntavaiston.
Kaikista keskimmäisin on tietysti perinyt tämän sanavalmiuden, kuten oivasti sen lahjakkuuden tässä voitte huomata… Ja mitä jäi Kuopukselle.. ai, hän kertoi perineensä sosiaalisuuden ja määritteli sen erityisesti kaupankassalle höpötystaitona!

Että sellaista "tutkimustietoa" sinusta. Yhden asian haluaisin vielä nostaa esille tai oikeastaan kaksi. Sinun elämääsi voi sanoa määritelleen 'akkain kanssa eläminen'. Ja vaikka uskonkin aivojen ylivaltaan ei elämänkokemukset voi olla niitä osaltaan muovaamatta. Akkoja on ollut äidistä ja vaimosta lähtien, joista en tietysti osaa paljon sanoa, koiria myöten, mutta ajatellen erityisesti meitä tyttäriä haluan vielä jotain mainita. Sinä olet varmasti saanut paljon elämääsi, kun olet onnistunut sukkuloimaan näin monen 'akan' kanssa, mutta se on antanut myös paljon meille. Vaikka et sitä poikaa saanutkaan olet onnistunut siirtämään poikamaisuutta meihin. Harvoin näkee näin naisellisia hyviä jätkiä!

Ja vielä se yksi asia. Sinun lapsuuteesi saattaa liittyä tuntemuksia siitä, ettei ole rakastettu tai ettei se ole kuulunut silloiseen kulttuuriin sitä toitottaa. Niin täysin toisin on meillä. Me, tyttäret tiedämme tasan tarkasti, mitä mieltä sinä olet meistä ja kuinka ylivoimaisina sinä meitä pidät. Voit huoletta lakata toitottamasta sitä, sillä se on aistittavissa sinun sisään- ja uloshengityksestäsikin!
Hyvää syntymäpäivää Isä!

Anneli                                                                           Paluu