9. UlkoistettuNykyisessä maailmanajassa on tullut tavaksi ulkoistaa erilaisia asioita. Annetaan toisten tehtäväksi tehtäviä, joita ei itse osata tai voida tehdä. Tai työtehtävä saattaa tulla halvemmaksi toisen tekemänä.

Muutamana aamuna istuimme puolison kanssa aamukahvilla. Televisio esitti ykkösaamuaan ja me istuimme hiljaa, kuten niin monen monena aamuna avioliittomme aikana.

Siinä hiljaisuudessa minulle tuli ajatus, että me olemme ulkoistaneet kahdenkeskisen keskustelun. Yle hoitaa puhumisen puolestamme.

Pitkässä avioliitossa on varmaan samat asiat puhuttu joka aamu moneen kertaan. Niin, että ulkoistaminen on ihan paikallaan. Koiraperheissä keskustelu lienee ulkoistettu koiralle. Se vastaa aina iloisesti, eikä kysele turhia.

Vuosia sitten olimme eräässä Helsingin hotellissa aamiaisella. Samaan aikaan pienessä ruokasalissa oli joukko ryhmämatkailijoita myös aamupalalla. Ryhmän vetäjä kulki pöydästä pöytään, kysellen, kuinka yö oli mennyt ja mikä vointi oli.
Seurasin tuota kierrosta mielenkiinnolla. Ihan jokaisessa pöytäkunnassa muistettiin kertoa vatsan toiminnasta, sinänsä tärkeä asia. Matkalaiset olivat eläkeikäisiä tai ainakin hyvin lähellä sitä. Huomaan, että korkea ikä tekee vatsan toiminnan ja siitä kertomisen tärkeäksi. Silloin olin vielä nuori ja kielsin ehdottomasti vatsan toiminnasta kertomisen aamukahvilla.

Nyt on sekin ulkoistettu Ylelle…

  Leena Auranen

Paluu

 

 


Webmaster