Lehtikirjoitus Keskipohjanmaassa:

SOTA-AJAN ANKARAA ARKEA KALAJOELTA


Lappeenrantalainen Leena Auranen on kirjoittanut kirjan, joka pohjautuu Kalajoella eläneen pariskunnan elämään sota-aikana. Saara -laulaja karjapoluilta kertoo Aurasen anopin ja apen tarinan muun muassa rintamalta kotiin lähetettyjen kirjeiden muodossa.
Kirjan on kustantanut kirjan päähenkilöiden poika, Leena Aurasen aviomies Arto Auranen. Leena Aurasen kirja kertoo hänen anopistaan, joka haaveili laulajan urasta.

- Kirja on kunnianosoitus äidilleni, sille miten hän on kaiken jaksanut ja kaikesta selvinnyt, Arto Auranen toteaa.

Päähenkilöiden ja osin paikkojenkin nimet on kirjassa muutettu. Arto Auranen korostaa kyseessä olevan romaanin, sillä lähteetkään eivät olisi riittäneet elämäkertaan.
- Sellaisessa olisi kova työ, kun kaikki pitäisi selvittää totuudenmukaisesti. Tämän kirjan pohjana ovat vain isän rintamalta lähettämät kirjeet. Äidin kirjeitä ei ole otettu mukaan kirjallisista syistä, sillä näin tarinaa on voitu kuljettaa vapaammin.

Leena Auranen tiivistää kirjan kertovan siitä, miten kotirintamallakin taisteltiin ja mistäjouduttiin luopumaan.
- Sodan jalkoihin syntyneen sukupolven edustajana katson lähes velvollisuudekseni kertoa sota-ajan ihmisistä ja tapahtumista sukupolvelle, joka ei sodasta mitään tiedä. Emme mekään sodan aikana, tai heti sen jälkeen, tienneet mitään sodasta. Niistä asioista ei kotona puhuttu.

Leena Auranen pitää arvossa sitä, että hän pääsi tutustumaan kauan sitten kuolleeseen appeensa vuosien 1939-44 sotakirjeenvaihdon ansiosta.
- Hän oli hieno, hiljainen mies. Monissa asioissa peräänantamaton, mutta vahva ja turvallinen puoliso ja perheen isä hän oli.

Rintamalta lähetetyistä kirjeistä välittyy huoli perheestä ja nuoren vaimon jaksamisesta. Monet ovat myös maanviljelysneuvot, joita mies puolisolleen kirjoittaa. Nämä kehotukset tahtovat ahdistaakin kotona yksin uurastavaa vaimoa.
Aurasten mielestä kirjan päähenkilö Saara voisi olla kuka hyvänsä kotirintamanainen.
- Pitkien sotavuosien aikana naiset ottivat vastuun koko yhteiskunnasta. Täytyy ihaillen katsoa ylöspäin suomalaisia naisia, esiäitejämme. He hoitivat sodan ajan kodin ja lapset ja myöhemmin sodan runteleman puolisonkin. Elämä ei monessa kodissa todellakaan ollut helppoa, Leena Auranen miettii.

Arto Aurasen vanhemmat ovat jo kuolleet. Kirjasta tosin käy ilmi, ettei äidin puoliso ollutkaan esikoispojan biologinen isä. Arto Auranen kertoo, etteivät hänen vanhempansa tätä hänelle koskaan kertoneet, vaan hän sai asian itse selville vasta vuonna 1995.
- Kävin tapaamassa biologista isääni, joka oli silloin jo dementoitunut. Selvisi, että yksi sisarpuolistani on ollut minun oppilaanani Kajaanin opettajaseminaarissa.

Kirjassa Saaraksi nimetty päähenkilö joutui nuorena luopumaan monista haaveistaan, haluamansa miehen lisäksi myös lupaavasta laulajan urasta.

Leena Aurasen kirjaa on saatavilla tällä erää Kalajoen kirjakaupasta sekä nettitilauksena Arto Auraselta. Kirjaa on tarkoitus tarjota myös kirjastoille.

 

Pia Räihälä KALAJOKI (Keski-Pohjanmaa 6.9.2014)


Created: 08.11.2011 Updated: 21.09.2014