Taustaa

Saara, laulaja karjapoluilta

Sodan jalkoihin syntyneen sukupolven edustajana katson lähes velvollisuudekseni kertoa seuraavalle sukupolvelle sodan ajan ihmisistä ja tapahtumista. Sukupolvelle, joka ei sodasta mitään tiedä.

Emme mekään sodan aikana, tai heti sen jälkeen, tienneet mitään sodasta. Niistä asioista ei kotona puhuttu. Nyt vasta vuosikymmenten kuluttua olemme alkaneet ymmärtää vanhempiemme ja muiden aikuisten käyttäytymistä. Olemme joutuneet kuin korvaamaan vanhemmillemme sen, mitä he menettivät sodan tähden. Lapsen haluttiin tulevan siksi, minkä sota heiltä itseltään esti.

Ei lapsi osannut onneksi ottaa ylimääräistä painetta pakollisesta koulunkäynnistä tai muista vanhempien vaatimuksista. Emme me osanneet kaivata äidin tai isän jakamatonta huomiota. Huomion tarvitsijoita oli siihen aikaan joka perheessä useita. Omassa lapsuudenperheessäni meitä oli neljä lasta. Vanhemmat rakensivat uutta Suomea ja yrittivät yhteistuumin selvitä kohtuuttomista sotakorvauksista. He selvisivät, niin myös me, seuraava sukupolvi.

Meillä lapsilla oli kiire päästä työn laitaan ja elämään omaa elämää. Ei ollut ollenkaan harvinaista, että lapsi lähti kohta rippikoulun käytyään oikeasti töihin tai opiskelemaan toiselle paikkakunnalle. Halu työhön oli imetty jo äidinmaidossa.

 

Nyt, kun työura on käyty loppuun, lapset kasvatettu ja lähetetty selviämään omilleen, lastenlapset hoidettu ja pieni eläke takaa toimeentulon, nyt on aikaa syventyä sodan ajan asioihin.

Muutama vuosi sitten kirjoitin omien vanhempieni tarinan, joka painottuu suurimmaksi osaksi sodan kokemuksiin. Kirjoittaessani ja etsiessäni aineistoa tutustuin vanhempiini aivan uudella tavalla. Ei ollut enää kumpaakaan vanhempaa, että olisin voinut esittää kysymyksiä. Paljon asioita jäi oman päättelyni varaan. Koko ajan sodan varjo oli elämässä mukana, vaikka siitä ei kotona juurikaan puhuttu. Evakkomatkat olivat myös ajankohtaisia, koska äitini suku joutui lähtemään kaksi kertaa evakkoon Hiitolasta. Jäin ihmettelemään kuinka ihmiset jaksoivat kaiken, kaksi raskasta evakkomatkaa ja lopulta oli jätettävä kaikki vieraalle valloittajalle.

 

Uuden kirjani myötä olen päässyt tutustumaan appeeni, keskipohjalaiseen mieheen. Sain luettavakseni appivanhempieni sotakirjeenvaihtoa vuosilta 1939-1944. Vuoden verran luin kirjeitä ja etsin muuta materiaalia kirjoittaakseni anoppini tarinan. Tein sen romaanin tapaan, koska täydellistä elämäkertaa en olisi lähteitten vähyyden vuoksi pystynyt kirjoittamaan. Tänään en enää edes muista, mikä on faktaa, mikä oman vilkkaan mielikuvitukseni tuotetta.

Appeani en ole koskaan tavannut. Oli hienoa tutustua häneen noiden sotakirjeiden välityksellä. Hän oli hieno, hiljainen mies. Monissa asioissa peräänantamaton, mutta vahva ja turvallinen puoliso ja perheen isä hän oli.

Erityisen koskettavaa oli lukea kuinka nuori aviovaimo sai jatkuvasti ohjeita maan viljelykseen kirjeiden välityksellä. Se ei liene ollut helppo tehtävä. Tuntui, että miehet olivat sodassa ikään kuin työvuorossa. Noin kolmen kuukauden välein pääsivät sotilaat kahden viikon lomalle kotiin. Ei heillä ollut minkäänlaista tarmoa tarttua kodin töihin niin lyhyen loman aikana. Niin jäi apeltanikin vuodesta toiseen polttopuut tekemättä.

Rintamakirjeistä välittyy selkeästi suuri huoli perheen jaksamisesta, omista huolistaan appeni ei puhu. Hän yrittää valaa nuoreen vaimoonsa rohkeutta kestämään lohduton yksinäisyys ja ikävä. Toisaalta hänellä tuntuu olevan suuri huoli pienen kotitilan töistä, on huolta karjasta ja pelloista.

Pitkien sotavuosien aikana naiset ottivat vastuun koko yhteiskunnasta. Täytyy ihaillen katsoa ylöspäin suomalaisia naisia, esiäitejämme. He hoitivat sodan ajan kodin ja lapset ja myöhemmin sodan runteleman puolisonkin. Elämä ei monessa kodissa todellakaan ollut helppoa.

 

Me sodan jalkoihin syntyneet saamme kiittää vanhempiamme ja esivanhempiamme vapaasta isänmaasta ja hyvinvoinnista, josta saamme edelleen nauttia. Uskon ja toivon, että osaamme siirtää kaiken kokemamme hyvän seuraaville sukupolville. Osaisimme luopua sadan pitkästä varjosta ja rohkaista jälkeläisiämme ottamaan rohkeasti vastuuta yhteisistä asioista.

 

22. toukokuuta 2014

Leena Auranen

 

Created: 08.11.2011 Updated: 22.05.2014