Kirja-arvostelu Uusi Tie Lehdessä No 44/2014

Saara laulaja karjapoluilta
Leena Auranen
AuraNET Lappeenranta, 167 sivua.

Sota-ajan rakkautta ja aherrusta
Saaran unelma oli tulla laulajattareksi, mutta elämän karut tosiasiat, koulutuksen puute, köyhyys ja sota veivät unelmilta siivet. Pientilallisen emäntänä Kalajoella hän sai sentään harjoittaa rakasta lauluharrastustaan kylällä ja myöhemmin kuoromatkoilla ulkomaita myöten. Hän menestyikin niissä puitteissa varsinkin, kun sai säestäjältään kannustusta.

Saara kokee "suuren rakkauden", jonka hedelmänä syntyy poika, mutta jonka isästä ei lopulta tulekaan miestä Saralle. Elämän tosiasia on sekin, että nainen on tuohon maailmanaikaan päästävä naimisiin saadakseen elatus itselleen ja lapselleen. Hyvä ja käytännöllinen vanhempi mies, joka on sinnikkäästi kosiskellut nuorta naista, nielee nöyryytyksensä ja ottaa Saaran vaimokseen.

Kirjassa on kolmenlaista tekstisyyliä, jotka ilmentävät tarinan kerrontaa. Suurimmalla tekstillä kuvataan Saaran nykyistä elämää vanhusten palvelutalossa, jossa kaikki tuntuu oudon vieraalta. Hän köpöttelee siellä Aino-tossut jalassaan 'ja muistelee menneitä aikoja.
Normaalilla tekstikoolla on taas kirjoitettu varsinainen elämäntarina traagisine vaiheineen.

Kolmas tekstityyppi muodostuu kirjeistä, joita varsinkin sodan aikaan kirjoitettiin paljon. Saaran mies antoi rintamalla ollessaan yksityiskohtaisia ohjeita talon pidosta, mutta kirjoitti myös kaipauksestaan vaimonsa luo.

Leena Auranen on rakentanut Saaran tarinasta mielenkiintoisen kudoksen, jossa on sopivasti jännittäviä käänteitä. Alle kaksisataasivuinen kirja on hyvää ajankuvausta ja varmasti mieluisaa ja tuttua sota-ajan tai juuri sen jälkeisen ajan kokeneille. Se on myös tarina sinnikkäästä naisesta kotirintamalla. Hieman epäuskottavilta kuulostavat sen sijaan jotkut lauluopintoja koskevat kohdat.

Saaran tarina on kertomus ristiriidasta, kun ei osaa päättää, mitä pitäisi elämällään tehdä. Unelmat estävät elämästä oman miehen kanssa avioliitossa kokosydämisesti.

Vaikka kirja on romaani, lappeenrantalaisen Leena Aurasen kirja pohjautuu tosi tarinaan hänen omasta anopistaan ja apestaan, jotka ovat molemmat jo kuolleet. Kirjan kustantaja Arto Auranen on kirjailijan aviomies ja päähenkilöiden poika, jolle vanhemmat eivät koskaan kertoneet hänen biologisesta isästään, Saaraksi nimetyn päähenkilön suuresta rakkaudesta. Hän tapasi biologisen isänsä vasta vuonna 1995.

VUOKKO. VÄNSKÄ vuokko.vanska@uusitie.com

Kirjaa voi tilata tästä

Vuokko Vänskä Uusi Tie 30.10.2014


Created: 08.11.2011 Updated: 05.11.2014