Rukous

VARISEUS JA PUBLIKAANI

Rukous on sydämen puhetta Taivaan isälle, Jeesuksen nimessä.

 Jeesuksen aikana hänen kotimaassaan oli huomattavassa asemassa fariseusten puolue. Sen jäsenistä kerrotaan, että he koettivat elämässään noudattaa tarkoin Mooseksen lakia. Niinpä he suorittivat temppeliin menevät urot (kymmenykset) kaikista tuloistaan — niistäkin, joista ei olisi ollut pakko maksaa. Moni fariseus oli kuitenkin itserakas ja halveksi muita. Tämän vuoksi he usein moittivat Jeesusta, kun hän seurusteli jopa vihattujen publikaanien kanssa.

Jeesus puolestaan varoitti seuralaisiaan siitä, etteivät he saisi olla itsekkäitä ja ulkokullattuja kuten fariseukset. Kerran hän puhui asiasta näin: Fariseus ja publikaani menivät pyhäkköön rukoilemaan. Fariseus asettui näkyvälle paikalle ja rukoili näin: Jumala, minä kiitän sinua, etten minä ole niin kuin muut ihmiset — riistäjät, väärämieliset, avionrikkojat enkä myöskään ole samanlainen kuin tuo publikaani! Minä paastoan kahdesti viikossa ja annan kymmenykset kaikista tuloistani.

Mutta publikaani jäi seisomaan syrjään. Siellä hän katuvana löi rintaansa ja rukoili: - Jumala, ole minulle syntiselle armollinen! Sanon teille: Tämä publikaani meni kotiinsa vanhurskaampana kuin fariseus. Sillä jokainen, joka itsensä ylentää, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, hänet ylennetään. Luuk.18: 9—14.


Toinen käsky: Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi, nimeä, sillä Herra ei jätä sitä rankaisematta, joka hänen nimensä turhaan lausuu.
SeIitys: Meidän tulee pelätä ja rakastaa Jumalaa, niin ettemme hänen nimensä avulla toivota pahaa, vanno, noidu, valhettele emmekä petä, vaan että me sitä kaikessa hädässä avuksi huudamme, rukoilemme, kiitämme ja ylistämme.
 

 

Kun sinä rukoilet. mene hiljaiseen paikkaan ja rukoile salassa Herraa, neuvoi Jeesus.

USKONTOKIRJANI MARTTI SIMOJOKI - JAAKKO HAAVIO - VILHO MYRSKY