Arto Auranen
GEOKÄTKENTÄ JUTUT

Takaisin vanhoihin harrastuksiin

Geojuttu-1  OMAT KÄTKÖNI

Usein tulee kysymyksiä, että montako itse olette kätkeneet? Nyt voi vastata, että 9 on laitettu muita varten.

 

SUOMI100"METSKIKKÖ"

4H kerho pyysi tekemään kätkön vuonna 1985 nuorisovuoden kunniaksi istuttamaansa metsään. Toinen kätkö haittasi toteutusta, joten jouduin sen tekemään metsän taakse. Mukana olivat ystävät ja Simolan 4H kerho. Metsikkö sijaitsee Joutsenon taajaman takana Vanhainkodin läheisyydessä.

Viimeinen leposija

On laitettu tuonne Lappeenrannan sankarihautuumaalle. Siellä oli ennenkin kätkö, mutta se usein tuhottiin. Siksi sain tuhotun kätkön tilalle laittaa ihan uuden kätkön. Paikka on vähän eri, kun geotarkastaja ei hyväksynyt sitä vanhaa paikkaa. Parempi näin. Tietenkään kätkö ei ole hautausmaalla, mutta välittömässä läheisyydessä.

Kölhin puisto

Tämä kätkö syntyi ihan lasten lasten leikkiessä kolmen sukupolven puistossa. Usein puisto on ihan tyhjä. Se on lappeenrantalaisillekin oudompi. Nyt puistossa on todella pieni nanoksi nimitetty purkki, joka ei helposti tartu käteen. Purkki on tarkoitettu Permium-jäsenille. Etsiminen on haastavaa, sillä se täytyy tehdä huomiota herättämättä.

PURHO

Kätkö on tehty olles  samme karavaanimatkalla SF-C Purhossa. Karavaanari elämään kuuluvaan purkkiin laitoimme vihkon ja sijoitimme kätkön alueen lähellä olevaan Salpalinjan panssariesteiden tuntumaan. Sitä voivat sitten asuntovaunumatkailijat käydä lasten kanssa etsimässä.

PAKKALANKULMAN PUPUN PIILO

Tämä kätkö on tuhottu ja olen arkistoinut sen. Kätkössä oli 555 loggasuta.

Kätkö on tehty yhdessä tyttärenpoikani Pekon kanssa.
Pekko asuu Pirkkalassa, joka sijaitsee Partolan kauppakeskittymän läheisyydessä. Alueella asuu noin 500 ihmistä, joista suurin osa Mustimäen alueella. Kätkö on helppo ja piilotettu maastoon. Ei ole lumisena talvena löydettävissä. Kätköltä avautuu hieno näkymä Pyhäjärvelle ja Tampereelle.

RIKKILÄ

Lappeenrannan kaupungin alueeseen kuuluu vanha emäseuakunta kuin Lappee. Sen lukuisat kylät ovat olleet eläviä ja vauraita. Yksi niistä on Rikkilän kylä. Siellä on ollut kolme kauppaa ja asema. Nyt aluetta halkoo Simolasta Vainikkalaan johtava uusi oikaistu tie.

PULSAN ASEMA

Kun liityin Rautatieläisten Kristilliseen yhdistykseen sain kirjan, jossa on kerrottu Suomen kaikki asemat. Moni asema ja seisake on hävinnyt. Joihinkin asemarakennuksiin on löytynyt  asukkaat tai muuta käyttöä. Tuli mieleen, että tämä perinne olisi hyvä kertoa myös geokätkijöille, onhan yksi keräilykohde asemakätköt.

Pulsan asemarakennus on tällainen jossa on yrittäjäpariskunta kehittämässä rautatieläisperinnettä ja säilyttämässä maan ehkä ainoan säilyneen asemarakennuksen sellaisenaan kuin se on ollut.

TAININ ASEMA

Rakennus on purettu ja siirretty metsästysmajaksi mutta paikka on nähtävissä. Tämäkin asema ja seisake on kokenut monia muutoksia vuosikymmenten aikana.

RAIPON ASEMA

Raipon rautatieasema (alun perin Etusimola) liitettiin uudella raiteella Lappeenrannan rataan, minkä myötä Simolan, Raipon ja Melkkolan välille muodostui kolmioraide. Näin Helsingistä Lappeenrantaan kulkeneiden junien ei enää tarvinnut vaihtaa kulkusuuntaa Simolassa.

Asemarakennus on purettu ja siitä on muutama kivi jäljellä sekä radan hevospuomin tolpat.

Konelan hallit ja vapaa-varasto näkyy kätkölle saavuttaessa radan toisella puolella. Siellä varustettiin aikanaan kuuluisia "Idän ihmeitä" Lada-merkkisiä autoja, jotka kunnostuksen jälkeen lähetettiin eteenpäin mm. Puolaan saakka. Ladaa mainostettiin "Lada, vuoden auto. Ehkä kahdenkin".
 


Kätkökehitys näissä nähtävissä tästä: T=maaston vaikeusaste. D=löytämisen vaikeusaste. Hymynaama kertoo löytömäärät. Sininaama, kun kätköä ei ole löydetty ja siitä on jätetty tieto.

 

Katso kuvia geokätköilyreissuiltamme

 
 

 

copyright AuraNET
Päivitetty 09.08.2020